zondag 18 november 2007

Nieuw hypermodern treinstation Amsterdam-Zuidoost

Prinses Máxima heeft zaterdagmiddag het nieuwe treinstation Bijlmer ArenA in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost geopend. Het station was voorheen klein en onopvallend, maar het is nu een van de grootste en modernste van Nederland met trein, bus en metro.

Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail is het ontwerp van Arcadis Architecten en Grimshaw Architects een voorbeeld van hoe dit soort gebouwen in de toekomst worden ontworpen.

Opvallend is bijvoorbeeld de glazen overkapping met een oppervlakte van ongeveer twee voetbalvelden.

Binnen de vernieuwing van Amsterdam Zuidoost neemt het station een belangrijke plaats in. “Het is een groot en nieuw station, gebouwd voor trein en metro.” In totaal zijn er nu zes treinsporen en twee metrosporen. Onder het station is er een nieuw busstation.

Verder heeft het complex grote ingangen en is het ruim en overzichtelijk. Dat vergroot de veiligheid. Speciale openingen in het dak en de wanden zorgen ervoor dat er weinig drukwind is als treinen binnenrijden.

De verbouwing begon in 2001 en had eigenlijk al een halfjaar geleden klaar moeten zijn. Door verscheidene oorzaken liep het project echter uit.

De aanleiding voor de verbouwing was de verdubbeling van het spoor tussen Amsterdam en Utrecht, die eind april klaar was. Het tracé tussen beide steden bestaat nu uit vier in plaats van twee sporen.

Het station ligt boven de 70 meter brede ArenA Boulevard. Deze circa 700 meter lange wandelpromenade verbindt de Amsterdamse Poort met het nieuwe centrumgebied Amsterdam Zuidoost.

Op werkdagen stappen ongeveer 15.000 reizigers op Bijlmer ArenA in of uit. Tot 2010 stijgt dat aantal naar verwachting met 30 procent.

Om de opening van het station te vieren, bieden de Nederlandse Spoorwegen (NS) maandag forensen die er aankomen een ontbijtpakket en gratis transport naar hun eindbestemming met een tuktuk, een taxi op drie wielen.

De bouw van het station heeft 150 miljoen euro gekost. Hiervan betaalde ProRail twee derde, de gemeente Amsterdam de rest.